skip to Main Content
Корисне варення з пелюсток чайної рози

Корисне варення з пелюсток чайної рози

Роза (ружа, троянда) завжди вважалася царицею квітів за незрівнянну красу та божественний аромат. Варення з пелюсток троянди володіє відмінними смаковими властивостями та дуже корисне для здоров’я. Цілющі властивості варенню надають пелюстки рози, багаті запасом біологічно активних речовин, вітамінів і мікроелементами. Завдяки своєму складу, варення з пелюсток застосовують при різних захворюваннях, а також з профілактичною метою. Варення дуже корисне для тих, хто має проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту, органів дихання, кровоносної системи, роботою серця. Багато в чому лікувальний ефект варення обумовлений корисною дією ефірного масла пелюсток троянди. Зберігаючи свої властивості, у процесі приготування варення, ефірні масла надають лікувальну дію на нервову й імунну системи, а також благотворно впливають на функції ендокринних залоз. Вживання варення сприяє поліпшенню роботи шлунка і перешкоджає виникненню виразкової хвороби. Регулярне використання варення з пелюсток ружі охороняє судини від виникнення в них склеротичних бляшок і перешкоджає спазмам головного мозку. Воно корисне при простудних захворюваннях, при болях в горлі та стоматиті. Варення з пелюсток рози можна рекомендувати дітям, особливо при лікуванні ангіни та бронхіту (за умови, що у дитини відсутня алергічна реакція). Володіючи чудовими смаковими якостям, варення з пелюсток троянди дуже корисне при депресіях, дратівливості та безсонні.Не дивлячись на свою солодкість, варення з пелюсток троянди рекомендується жінкам, воно надає омолоджуючий ефект і сприяє схудненню. 

Пелюстки, тільки що розквітлої троянди (квіти, котрі повністю розпустилися не підходять), необхідно збирати рано вранці, на сході сонця. Обпалені сонцем вони втрачають свої лікувальні властивості. Можна збирати в кілька прийомів, якщо мало пелюсток. У мене невеликий кущ чайної троянди, я збираю пелюстки в ємність та зберігаю в холодильнику. За 2-3 дні збираю приблизно 500 грам пелюсток. Рекомендую не змішувати пелюстки з окремих/різних кущів не однакового кольору – різного кольору.

Пелюстки необхідно ретельно перебрати. Зелені чашолистки, котрі випадково можуть потрапити в пелюстки, зіпсують смак варення. Пелюстки промиваємо в декількох водах, перекладаємо в емальований посуд і скроплюємо лимонною кислотою розведеною у воді ( 1 ч. ложка лимонної кислоти на 0.5 склянки води). Залишаємо на 3-4 години відпочити та пустити сік. Варимо сироп з розрахунку на 500 гр. пелюсток – 1.5 кг цукру і 2 склянки води, доводимо до кипіння. Киплячим сиропом заливаємо троянду, перемішуємо та даємо відстоятися 3-4 години (ніч). Я варю варення в 2 прийоми. Вранці доводжу до кипіння, проварюю 5-10 хвилин та залишаю до вечора. Ввечорі доварюю варення до готовності (приблизно 1 година) на повільному вогні. Пелюстки стають прозорими, а саме варення набуває благородний рожевий відтінок. Готовність варення перевіряю методом краплі на розтікання, як у рецепті “Вишневий джем”. Дуже важливий момент – в процесі варіння необхідно постійно помішувати варення та ні в якому разі не переварити. Гаряче варення розливаю в банки, закочую прокип’яченими металевими кришками “Для дома, для Семьи!” (“Для дому, Для сім’ї!”) виробництва ТОВ “ТАЛАМУС ЛТД”, перевертаю та укутую до охолодження. Дуже зручно це варення зберігати та використовувати в банках з кришкою типу Твіст (гвинтова). У моїй родині його використовують, як ліки і тому дуже зручно баночку з кришкою Твіст відкрити, взяти сухою ложкою необхідну кількість варення і знову закрити.

Будьте здорові і приємного чаювання! – Артамонова О.А.

Back To Top